Welcome to WinPedia forum, a place where you can find all you need.
Login or Register in order to be able to post messages and access the online movie aria.
We are proud to announce you that we removed the regiser so now you cam acces and post without creating an account.
Thank You: WinPedia Team

  Despre magazinele ce "promit vise"

  Share
  avatar
  sicran
  Admin

  Mesaje : 753
  Puncte : 1000036201
  Reputatie : 3
  Data de inscriere : 2008-02-14
  Varsta : 27
  Localizare : Madrid

  Despre magazinele ce "promit vise"

  Post by sicran on 3/11/2009, 12:39 pm

  Plicuri cu ciuperci și amestecuri de ierburi destinate studiului etnobotanic, aromoterapiei sau colecționării. Pastile recomandate ca îngrășământ pentru plante. Prafuri albe vândute ca săruri de baie.

  Toate acestea sunt strict interzise consumului uman. Dar toate sunt cumpărate exclusiv pentru a fi fumate, mestecate, înghițite sau trase pe nas. Nu este o imagine de pe străzile întunecate din cartierele mărginașe ale Bucureștiului. Este un fapt cotidian și legal care se întâmplă în cele aproximativ 300 de magazine de ierburi care au fost deschise în ultimul an în toate orașele importante din țară.

  Toți proprietarii de magazine care au fost dispuși să vorbească cu Forbes România estimează că avem, în prezent, aproximativ 300 de shopuri. Tot ei susțin că, în medie, vânzările lunare ale unei astfel de prăvălii se ridică la 10.000 de euro. Ceea ce înseamnă că piața ierburilor legale va depăși anul acesta 30 de milioane de euro, aproape dublu față de piața ceaiurilor, care a fost estimată la 16 milioane de euro în 2008, într-un studiu Euromonitor.

  GATA DE RĂZBOI

  Ministerul Sănătății (MS) a lansat, săptămâna trecută, în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care se vor stabili condițiile de punere pe piață a unora dintre plantele, substanțele și preparatele stupefiante sau psihotrope care se comercializează în magazinele de ierburi legale. Termenul de dezbatere este 19 septembrie, după care va fi publicat în Monitorul Oficial. După această dată, este foarte posibilă închiderea magazinelor de vise.

  Reacția statului vine după participarea, în luna martie a acestui an, la întâlnirea unui grup de lucru organizat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. În cadrul reuniunii, la care au participat reprezentanți ai țărilor membre, s-a discutat incidența fenomenului ierburilor legale. Concluzia grupului de lucru a fost că fiecare stat trebuie să-și pună sub control propriu comercializarea plantelor considerate toxice consumului uman, în conformitate cu legislația națională.

  „Nu ne este frică de aceste demersuri ale statului, pentru că, după ce o plantă este declarată ilegală, apar alte două-trei care o pot înlocui“, a declarat pentru Forbes România Alexandru Dumitru, proprietarul magazinului online de ierburi legale gethigh.ro. El este convins că aceste magazine nu vor dispărea din niciun stat european, oricâte bariere legislative vor fi introduse.

  AVALANȘE DE START-UPURI

  Florin Conea și Alexandru Dumitru, doi tineri studenți de 20 de ani, se pot lăuda că sunt proprietarii primului magazin virtual care a atras atenția consumatorilor. Cei doi au pornit cu o investiție de 600 de lei, sumă cu care au cumpărat de pe un site din străinătate 10 plicuri de Spice Gold, unul dintre cel mai bine vândute combinații de plante halucinogene. În trei zile au vândut produsele cu un profit de 400 de lei. La sfârșitul anului trecut, ei au lansat gethigh.ro, magazin care generează vânzări de aproximativ 15.000 de euro pe lună. Profitul este de 50%.

  Faptul că poți scoate profituri însemnate cu in­ves­tiții minime într-un timp foarte scurt este unul dintre principalele motive care au condus la o veritabilă explozie a comerțului cu ierburi în România. Astfel, Bucureștiul, în care există între 20 și 30 de astfel de magazine, sau Iașiul, care a devenit capitala high-urilor legale, cu aproape 60 de shopuri, încep să semene cu Amsterdamul, raiul celor care vor să ajungă în lumea viselor.

  „Foarte mulți clienți fideli sunt foști consumatori de droguri ilegale“, spune Bogdan Udrea, cel care a înființat la începutul anului Spice Shop, primul magazin de ierburi legale de pe străzile Capitalei. „Tot ce se întâmplă în prezent în aceste unități este ilegal, dar noi trebuie să dovedim asta“, spune farmacistul Angela Pantea, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog (ANA). Una dintre marile ilegalități în activitatea shopurilor de ierburi, după părerea Angelei Pantea, este manipularea.

  Imaginea canabis

  O mare parte dintre simbolurile afișate pe firmele magazinelor este frunza de canabis, plantă halucinogenă ilegală. De fapt, unele dintre cele mai vândute game de plante halucinogene au frunza de canabis pe plic. Mesajul transmis clienților ar fi: „Nu vă vindem canabis pentru că este interzis, vă vindem ceva legal, dar cu aceleași efecte“. Dacă trecerea acestor produse pe lista substanțelor interzise nu va duce la dispariția afacerilor cu produse halucinogene, modificarea regimului de funcționare a acestor magazine poate afecta mai puternic businessul.

  Angela Pantea spune că aceste magazine ar putea fi închise pentru simplul fapt că produsele nu sunt certificate, iar dacă ar fi vândute într-adevăr pentru studiu etnobotanic, așa cum este scris pe plic, ar trebui ca distribuirea lor să se facă de către un botanist. Dar o astfel de luptă împotriva vânzătorilor de plante halucinogene ar fi zadarnică.

  Modul în care se poate ajunge la închiderea tutu­ror magazinelor este inter­zicerea plantelor și schimbarea regimului de funcționare a acestor societăți comerciale. Nu se știe clar când se va întâmpla acest lucru, dar Pantea este încrezătoare că în curând vor avea armele necesare pentru a lupta împotriva acestei industrii care func­ționează pe baza găsirii unei portițe legislative.

  Consumatorii de vise

  Apariția celor aproximativ 300 de magazine de ierburi, pastile, prafuri sau ciuperci halucinogene în România, în mai puțin de un an, arată clar existența unui segment extins de consumatori avizi de senzații tari.

  Dacă mulți cred că profilul consumatorului clasic este „tânăr cu bani și fără ocupație“, proprietarii magazinelor creionează un cu totul alt profil al clientului fidel. „Am ajuns la concluzia că toată lumea fumează, de la oameni de afaceri săriți de 40 de ani și avocați până la VIP-uri și studenți“, spune Bogdan Udrea, proprietarul Spice Shop.

  MAI CREATIV

  Un astfel de consumator fidel de ierburi legale este Mihai Răduțu, 27 de ani. A fumat pentru prima dată, în România, un joint legal în urmă cu un an, când a găsit întâmplător un magazin pe internet. Își aduce aminte cât de încântat a fost când și-a dat seama că poate experimenta și acasă senzațiile pe care le-a avut la Amsterdam, unde fumase primul joint și mestecase ciuperci halucinogene. Mihai încearcă să explice cât mai clar efectul pe care îl au ierburile Smoke, cele pe care le fumează cel mai des.

  „Ajută foarte mult la creșterea nivelului de creativitate, empatie, îți dă posibilitatea să lucrezi cu zone ale psihicului despre care credeam că sunt blocate accesului uman“, spune tânărul în timp ce-și pregătește o țigară. Și are nevoie de toate acestea, pentru că Răduțu își petrece timpul scriind proză și versuri sau pictând. Absolvent al Facultății de Drept, tânărul studiază în prezent psihologia și este convins că într-o zi se va lansa în lumea literară și muzicală.

  El consideră că ierburile nu i-au provocat niciodată dependență, chiar dacă a avut perioade în care a fumat în fiecare zi. Suma maximă pe care a alocat‑o acestui obicei într-o lună a fost de aproximativ 2.000 de lei.

  INTOXICAȚI CU IERBURI LEGALE

  „Între un consumator de droguri ilegale și un consumator al acestor ierburi așa-zis legale nu există foarte multe diferențe“, explică psihologul Alexandru Lescău, care activează în cadrul Asociației Crucea Albastră, grupare destinată tratării dependenței de droguri. Odată cu apariția magazinelor de ierburi, au fost semnalate câteva cazuri de persoane spitalizate în urma intoxicării cu aceste produse.

  Majoritatea cazurilor au fost la Iași, acolo unde sunt și cele mai multe magazine de acest gen. Angela Pantea, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog, spune că este mult mai dificil să tratezi un pacient în stare de șoc care a consumat un amestec necunoscut de astfel de plante decât unul care a consumat droguri clasice, cum ar fi cocaină sau heroină.

  „Acestora știi ce trebuie să le administrezi pentru a-i scoate din starea în care se află, dar în cazul acestor amestecuri de plante nu poți identifica substanțele consumate“, spune farmacistul. Luate individual, aceste plante nu sunt periculoase, combinarea lor fiind cea care dă senzații halucinogene.

  Primul magazin

  Bogdan Udrea spune că afacerea cu ierburi legale l-a scos din datorii. Nu avea o situație financiară foarte strălucită când un prieten din Bacău, orașul în care a apărut primul magazin de acest gen, l-a inspirat să se îndrepte spre un astfel de business.

  Amicul vindea plicurile magice într-o benzinărie, printre rafturile cu odorizante auto. Necunoscătorii confundau cele două tipuri de produse, iar inițiații făceau coadă pentru a intra în posesia ierburilor sau a pastilelor. Încurajat de câștigurile mari pe care le realiza prietenul său, Udrea a cumpărat un stoc de produse pe care le-a împărțit gratis cunoscuților.

  Rezultatele au fost excepționale, iar tânărul a mirosit potențialul pe care i-l oferă Bucureștiul. Astfel, a deschis în luna ianuarie a acestui an primul magazin de ierburi legale din Capitală, marfa fiind comandată de pe un site din străinătate. Situat discret pe Strada Maria Rosetti din centrul orașului, Spice Shop își primește clientela fidelă sau cumpărătorii ocazionali într‑o atmosferă ezoterică. Muzica în surdină, pereții pictați cu motive indiene, mirosurile dulci și înțepătoare și etajerele cu bonguri (ustensile pentru fumat) te introduc într-un univers ce vine în totală discordanță cu iureșul și stresul orașului.

  PRINTRE ȘAMPOANE

  Shopul de vise nu a arătat așa de la început. „Când l‑am deschis, vindeam plicurile printre șampoane, creme și fel de fel de produse cosmetice. Nu știam cât de legal este ceea ce facem“, povestește Udrea.
  Acum, Bogdan a ajuns să dețină patru spații în București și magazinul virtual spice-gold.ro. În ultimele luni, acesta a fost sponsor principal la diverse evenimente, cum ar fi concertul celor de la Paraziții, care a avul loc la Hala de Muzică. Aici, toată lumea a primit diverse produse halucinogene. Nimic nu a fost ilegal sau underground.

  Cele mai populare

  Spice Diamond
  Preț: 120 de lei

  Descriere: Unul dintre cele mai puternice produse de pe piață, este un amestec 100% natural de plante etnobotanice rare care, prin ardere, emană un miros puternic dat de extractele de vanilie, trandafir roșu, trifoi roșu și miere.

  Yucatan Fire
  Preț: 70 de lei

  Descriere: Un amestec 100% natural de plante etnobotanice rare care, prin ardere, emană un miros plăcut, intens și aromat, dat de extractele de vanilie, trandafir roșu, trifoi roșu și miere.

  Charge +
  Preț: 170 de lei

  Descriere: Cu toate că este recomandat ca „sare de baie“, produsul se inhalează, având efecte asemănătoare cu Extasy.

  Smoke Plus
  Preț: 140 de lei

  Descriere: Cel mai puternic produs disponibil pe piață, este un amestec 100% natural de plante etnobotanice rare.

  Neuro Trance
  Preț: 50 de lei

  Descriere: Pastile pe bază de plante recomandate pentru petreceri, locuri în care nu se poate fuma sau pentru nefumători. În general, un începător nu poate dormi 48 de ore după consumarea unei astfel de pastile.

  INVAZIE

  Avem aproximativ 300 de magazine în toată țara. Bucureștiul, în care există între 20 și 30 de astfel de magazine și Iașiul, care a devenit capitala high-urilor legale, cu aproape 60 de shopuri, încep să semene cu Amsterdamul, raiul celor care vor să ajungă în lumea viselor.

  NOUL AMSTERDAM

  Mihai Răduțu, client fidel al magazinelor de ierburi legale, este încântat că poate experimenta și în România viața de la Amsterdam. El spune că produsele halucinogene îl ajută să fie mai creativ când scrie sau pictează. Suma maximă pe care a alocat-o acestui obicei într-o lună a fost de aproximativ 2.000 de lei.
  _________________


  Roses are #FF0000 , violets are #0000FF ...

   Current date/time is 21/7/2018, 2:07 pm